Zorgverzekering Alternatieve geneeswijzen 2018

Steeds vaker geeft de huisarts een doorverwijzing naar een behandeling volgens de alternatieve geneeswijzen. Ook mensen welke zelf op onderzoek gaan naar vreemde klachten komen uit bij de alternatieve geneeskunde. Er zijn ontzettend veel alternatieve geneeswijzen te vinden. Deze wijken af van de reguliere gezondheidszorg, maar kunnen wel degelijk een verschil maken. Wat valt er precies onder alternatieve geneeswijzen en hoe zit dit met bijvoorbeeld je zorgverzekering?

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Bij alternatieve geneeswijzen kun je denken aan allerlei vormen van geneeswijzen die niet onder de reguliere geneeskunde of gezondheidszorg vallen. Behandelingen met deze methodes zijn niet bewezen, veel patiënten geven duidelijk aan hier voldoende baat bij te hebben. Soms kan een alternatieve geneeswijze voor andere resultaten zorgen, hetgeen dat met de reguliere zorg niet bereikt kan worden.

Vormen van alternatieve geneeswijzen:

  • Accupunctuur
  • Reiki
  • Hypnotherapie
  • Voedingstherapie
  • Kruidengeneeskunde
  • Creatieve therapie
  • Chakra therapie
Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten van alternatieve geneeswijzen. Soms kan het erg helpen om hier gebruik van te maken, omdat je net op een andere manier met je problemen omgaat. Bij een alternatieve therapie kan het soms erg goed helpen om bijvoorbeeld eens creatieve therapie te proberen. Andere vormen van alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, zijn al duizenden jaren oud en hebben al bij veel mensen geholpen. Hoewel er mensen zijn die zeggen dat alternatieve geneeswijzen niet goed zijn, hoeft dit echt niet altijd de waarheid te zijn.

Vergoeding met de zorgverzekering

Alternatieve geneeswijzen zitten doorgaans niet in de basisverzekering van een zorgverzekering. Dit betekent niet dat het niet wordt vergoed door zorgverzekeraars. Je kunt bij sommige verzekeraars wel een aanvullende verzekering afsluiten. Lees dan wel altijd goed wat de voorwaarden zijn, want soms kan het zijn dat alleen alternatieve behandelingen van bepaalde artsen of praktijken worden vergoed. Je kunt hier meer informatie over vinden bij de voorwaarden en als het niet helemaal duidelijk is kun je dit natuurlijk altijd even informeren. Vraag voor jezelf wel af of een aanvullende verzekering voordeliger is dan de behandeling, of dat je er toch geld aan verliest. Houd er ook rekening mee dat je vaak maar een bepaald percentage vergoed krijgt en niet het hele bedrag van de behandeling.

Aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen afsluiten kan alleen eens per jaar. Zorg dat je dit voor 1 januari doet. Dit is dan actief voor het komende jaar. Wil je halverwege een jaar alternatieve geneeswijzen krijgen? Onthoud dan dat je waarschijnlijk alles zelf moet betalen, tot je jezelf aanvullend kunt verzekeren.
Zorgpremie tussen € 89,95 en € 111,25
Beoordeel deze website